NIN

Nin je najstariji hrvatski kraljevski grad i kolijevka hrvatske kulture. Izvanredno očuvani spomenici kulture, posebice nedaleko poznate starohrvatske crkvice iz 9. stoljeća, jedinstvene u Hrvatskoj i na širem području Mediterana. Centrom mjesta dominira brončana statua čuvenog biskupa Grgura Ninskog. Nin je hrvatski Betlehem!, tako je pjesnik nazvao Stari grad, smatrajući da mu taj naziv vezano za značaj u hrvatskoj povijesti.
Iako došli zbog odmora i razonode ovdje će Vas povijest očarati svojom bogatom ostavštinom gotovo na svakom koraku. Ninske pješčane plaže predstavljaju idealno mjesto za odmor obitelji s malom djecom i ljudi starije životne dobi, no svi oni koji vole sportske aktivnosti moći će uživati u netaknutoj prirodi.

PRIVLAKA

Privlaka je poznata kako vinogradarsko, ribarsko i pomorsko mjesto. Smještena je na prostranom ravnom poluotoku pjeskovitog tla. Odlikuje se bogatom mediteranskom klimom s 2540 sunčanih sati godišnje. Posjeduje plitko priobalno more s obilje pitke vode, čemu svjedoče brojni bunari razasuti po mjestu, te obradivom pjeskovitom površinom.

ZADAR

Zadar je povijesni grad Hrvatske. Star je tri tisuće godina. Bogat prošlošću, civilizacijsko je žarište u sadašnjosti. Kulturno, gospodarsko je i administrativno središte Sjeverne Dalmacije. Prometno, Zadar je središte regije u kojoj se spaja sjever s jugom Hrvatske. Zadar plijeni ljepotom izgleda i toplinom susreta s njegovim stanovništvom. Za mnoge putnike i umjetnike, usporediv je s Venecijom i Dubrovnikom. Grad je bogate duhovne i materijalne kulture, ali i turističke tradicije i turističkog identiteta stvorenoga u sadašnjosti. Riznica je arheološkog i spomeničkog blaga antičkoga, srednjovjekovnog i renesansnog razdoblja. Zadar je vrelo hrvatske povijesti i znanstvene baštine. Zadar je grad oko rimskog foruma, grad unutar sačuvanih bedema, grad starohrvatskih sakralnih spomenika. Prepun arhiva, muzeja, biblioteka, čuvar je književne i glazbene baštine. To je grad s najstarijim sveučilištem u Hrvata (1396 g.), sa sadašnjih devetnaest studija, to je mjesto rođenja prvoga hrvatskog romana i prvih novina na hrvatskom jeziku. Grad kulturnih ustanova i događaja: Stalne izložbe crkvene umjetnosti (SICU-a) i povremenih izložaba, galerija, Glazbenih večeri u Sv. Donatu, lutkara, grad je ujedno i zabavnih i sporstkih spektakala, festivala i košarke.
Pod okriljem je četvero svetaca zaštitnika: Zoila, Šimuna,, Krševana i Stošije. Tradicionalno je turistički živahan. U njem je još 1899 g. Osnovano najpoznatije turističko društvo ''Liburnija''. Turističku atraktivnost Zadar gradi na sprezi kulture s turizmom, ali i kao središte raznih selektivnih programa: nautičkog turizma i marina, hotela, apartmana i vila, turističkih naselja u gradu i okolici, kongresnog i vjerskog turizma, malih i intimnih ugostiteljskih ambijenata, prelijepih zona i kupališta, šetnica, ekoloških resursa, izleta u zanimljivu i djevičansku okolicu i drugih turističkih događanja. Trebate ih posjetiti i otkriti.